Is een funtube iets voor mij?

Een funtube, een grote band die je achter een boot vastmaakt, staat garant voor urenlange waterpret. Want de naam zegt het al: het is vooral is vooral bedoeld voor de fun. Funtuben is geen intensieve watersport, maar het is wél een leuke manier om een adrenalinekick te krijgen op het water! Ga lekker zitten in de band en scheur op hoge snelheid achter je boot aan. Lekker dobberen op een langzamer tempo kan natuurlijk ook.

Heb je een eigen boot, of ben je vaak aan dek te vinden? Dan is een funtube een hele leuke aanvulling op je wateravonturen. Funtubes zijn makkelijk aan een boot te bevestigen met een watersportlijn. Meer dan een boot en een lijn heb je dus niet nodig! Bovendien zijn funtubes snel opblaasbaar met een pomp en heel makkelijk weer op te bergen. Er zijn funtubes voor één persoon, maar ook twee-, drie- of zelfs vierpersoons tubes: het is dus ook een superleuke groepsactiviteit, voor jong en oud!
Denk wel aan je eigen veiligheid: draag bijvoorbeeld altijd een zwemvest, en lees verderop deze pagina ook onze extra safety-tips.

Funtube modellen

Een band, een banaan of zelfs een zitbankje: funtubes zijn er in allerlei soorten en maten. Voor snelheidsduivels is er bijvoorbeeld de Spinera Rocket. Luxepaardjes kunnen kiezen voor de Spinera Lounger: in dit relaxte bankje met zijwanden en bekerhouders kun je urenlang relaxen. De funtube Spinera Wing heeft zelfs vleugels, waarmee je soms boven het water uitvliegt!

Varieer in volume

Met je funtube kun je blijven experimenteren. Een hard opgeblazen funtube reageert anders op het water dan een zacht opgepompte band. Probeer eens wat te variëren bij het oppompen van de tube en laat je verrassen wat het verschil is. Let wel op: een te zachte funtube geeft veel weerstand in het water, dit is niet goed voor de tube en het trektouw!

Alleen of met z’n allen

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Daarom bieden wij funtubes voor meerdere personen aan. Bijvoorbeeld de funtube in banaan-vorm, voor twee of vier personen. Neem plaats, laat de boot wegscheuren en probeer zo goed mogelijk op de banaan de blijven zitten: een soort rodeo op het water! Gelukkig zitten er altijd handvaten aan een funtube. 😉

Waar kan ik funtuben?

In principe kun je overal waar je kunt varen, ook je funtube gebruiken. Het belangrijkste is dat je je eigen veiligheid in de gaten houdt. Is het druk op het water en zijn er veel andere vaartuigen? Dan kun je de funtube beter even opgeborgen laten. Wanneer je op een rustiger plekje komt, kun je weer naar hartenlust over het water racen!

In het buitenland is ook een hele leuke watersport te beoefenen met funtubes: ‘River Tubing’. Hierbij zit je band niet aan een boot vast, maar glijd je over een snelstromende rivier. Dat kan bijvoorbeeld in de Franse alpen.

Welke boot heb ik nodig?

Vrijwel elke motorboot is geschikt voor een funtube. Twijfel je over jouw boot, neem dan contact met ons op! Voor snelle motorboten geldt een maximumsnelheid van 20 kilometer per uur op het water: met deze snelheid blijft ook het funtuben veilig. Ga je funtuben, zorg dan dat er nog twee anderen aan boord van de boot zijn. Niet alleen een bestuurder van de boot, maar ook iemand op de uitkijk, die jou in de gaten houdt en kan helpen om de funtube weer aan boord te trekken.

Hoe houd je het funtuben veilig?

Zorg vooral dat er altijd iemand aan boord is die jou in de gaten kan houden! Daarnaast is het belangrijk dat je de juiste bevestigingslijn kiest, met de juiste rek en lengte. Daarover adviseren we je graag. Verder moet je goed oppassen bij scherpe bochten, vanwege de uitzwaai van de band en de snelheid die daarbij komt kijken. Draag ook altijd een zwemvest: mocht je van de tube afvallen, dan blijf jij veilig drijven.

Ik wil een funtube kopen, waar moet ik op letten?

Bij het kiezen van de funtube, is de vorm van de band de belangrijkste eerste keus. Er zijn veel verschillende verschillende modellen funtubes te koop, die allemaal net weer anders reageren op het water. Zo is de ene band vooral gericht op comfort, de andere op snelheid. Sommige funtubes hebben zelfs vleugels, zodat je soepel door het water beweegt en soms zelfs boven het water uitvliegt.

Heb je de funtube gevonden die jou het leukst lijkt? Check dan voor de veiligheid nog even voor hoeveel personen de band geschikt is, of er genoeg handgrepen aanzitten en of het materiaal stevig en duurzaam is (bij alle funtubes in onze webshop is dat het geval)! Vergeet ook niet een pomp en watersportlijn aan te schaffen bij je funtube. Er zijn ook funtube-sets te koop, met funtube en accessoires in één.

Funtube kopen

Bekijk het populairste funtube merk:

Funtube gear en kleding

Schaf bij je funtube een goede watersportlijn aan, voor het bevestigen van de tube aan je boot. Onze watersportlijnen zijn gemaakt van Dyneema: een supersterke kunststofvezel. Daardoor is de treksterkte uitstekend! Je hebt de keuze uit watersportlijnen voor twee, vier en tien personen. Voor een eenpersoons funtube kun je prima tweepersoons watersportlijn gebruiken.

Ook een pomp voor het opblazen van de funtube is essentieel om in huis (of aan boord) te hebben. Tip: koop een elektrische pomp, om je funtube snel en moeiteloos op te blazen. Ook handig, maar niet essentieel: een tas om de band in op te bergen. Er zijn ook complete funtube-sets te koop, zodat je de funtube, pomp en lijn in één keer compleet hebt.

Je hebt geen speciale kleding nodig voor het funtuben, je kunt gewoon je zwemkleding dragen. Wél is het verstandig om een zwemvest te dragen. Safety first!

Je funtube onderhouden

Je funtube onderhouden en schoonhouden? Appeltje eitje! Ons advies: maak de band na elke vaartocht even schoon, met wat water en schoonmaakmiddel. Laat daarna je tube goed drogen, voordat je deze weer in de opberghoes terug stopt.

Zit er een lek in je funtube, ook dan is er geen nood aan de man. In de meeste gevallen kun je dit makkelijk zelf plakken. Hier bestaan zelfs speciale funtube reparatiesets voor. Een funtube bestaat uit een PVC binnenband met een nylon cover. Deze cover zorgt ervoor dat je band überhaupt minder snel lek raakt. Gebeurt het toch, dan kun je alle lucht uit de band laten lopen en de binnenband uit de cover halen. Zoek het lek (net zoals je dat bij een fietsband doet) en gebruik de reparatieset om het lek te dichten. Pomp daarna de band op ter controle: loopt ‘ie niet meer leeg? Dan is het plakken succesvol geweest! De binnenkant kan weer terug in de cover en jij kunt weer fun hebben met je funtube.

Support medewerker 2

Neem contact op!

Schroom niet om contact met ons op te nemen. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van
9:00 uur tot 17:00 uur.

In het weekend is onze klantenservice gesloten

Meer SUP inspiratie

Bekijk meer artikelen over suppen

© Copyright KICK WATERSPORTS NEDERLAND