Is suppen iets voor mij?

Suppen, ook wel stand up paddle, is één van de snelst groeiende sporten in de wereld. De supsport is erg toegankelijk omdat iedereen het kan leren. Je hebt alleen maar een supboard, een peddel en de juiste instructies nodig. Voel totale ontspanning tijdens een peddeltocht door een rustige omgeving of beoefen een yoga workout op je sup. Naast dat het suppen ontspannend kan werken, is het ook nog eens een complete work-out. Tijdens het suppen moet je balans houden, kracht zetten, werk je aan je conditie en gebruik je maar liefst 95% van de spieren. Dit maakt de supsport enorm veelzijdig, waardoor suppen voor een brede doelgroep interessant is.

De supsport bevat verschillende facetten. Zo zijn er supboards voor recreatief gebruik en ontspanning, voor langere tochten, om snelheid mee te maken en zijn er zelfs sups om yoga op het water te beoefenen. In deze sup beginnersgids lees je meer over deze facetten en welk supboard geschikt is voor het doeleind dat jij voor ogen hebt.

Recreatief Suppen

Bij recreatief suppen ben je relaxed aan het suppen. Je supt rustig over het water en geniet vooral van de omgeving om je heen. Recreatief suppen is geschikt op kalm water en wordt vaak gedaan op een groot meer of bij een mooi natuurgebied. Wanneer je van plan bent om recreatief te gaan suppen, kan je gebruik maken van een allround supboard of een touring supboard.

Sup boarden en Fitness

Suppen is werkt niet alleen ontspannend, maar het is ook nog eens goed voor je lichaam. Suppen is de ultieme workout als het gaat om de combinatie van cardio en kracht. Tijdens een tocht op je sup moet je jezelf in balans houden, waardoor je quads, hamstrings en bilspieren voortdurend aangespannen blijven. Daarnaast verbrand je op tijdens het suppen ongeveer 400 tot 600 calorieën per uur.

Suppen en vissen

Je ziet het niet veel, maar vissen vanaf een SUP wordt een steeds meer voorkomende activiteit. Tijdens het vissen op een sup is er zoveel meer mogelijk dan tijdens het vissen vanaf de kant. Zo kan je in het midden van het meer vissen en is het makkelijk om je positie te veranderen. Door het staan op je sup heb je meer overzicht en kan je de beste posities bepalen om je hengel uit te slaan.

Suppen op golven

Wanneer je al vaker op een sup hebt gestaan en wat meer uitdaging zoekt, kan je ook gaan suppen op golven. De zee is een stuk ruiger dan rivieren, waardoor je vooral vlakbij de branding zal moeten suppen. Bij het aanschaffen van een supboard voor golven moet je rekening houden met de lengte en breedte van het board. Voor het suppen op golven kan je het beste een kort en breed supboard gebruiken.

Yoga en suppen

Geef een nieuwe dimensie aan yoga en voer jouw yoga oefeningen uit op een supboard. Doordat je je op het water in de natuur begeeft, zal je geest nog meer tot rust komen. Naast dat sup yoga goed voor je geest is, is het ook nog eens extra goed voor je lichaam. Doordat je meer balans moet houden, vergroot je je spierkracht, flexibiliteit, verbeter je je lichaamshouding en verbrand je extra veel calorieën.

Een aanvulling op je boot

Een supboard is een mooie aanvulling wanneer je een boot bezit of huurt. Zo kan je midden op het water van de boot af en een stuk gaan peddelen en peddel je op de mooiste plekken.

Suppen en ontspannen

Wist je dat suppen zorgt voor onwijs veel ontspanning. Peddel rustig over het water en geniet van de omgeving om je heen. Ook is het mogelijk om zittend te peddelen wanneer je benen moe zijn. Suppen is de ideale sport om helemaal tot rust te komen.

Waar kan ik suppen?

In principe kan je suppen op elk water dat er is zoals rivieren, zeeën en plassen. Dat is het mooie aan Suppen je hebt niet zo heel veel nodig behalve je gear en wat water. Wel is het verstandig om bij beginnend suppen dit eerst te doen op kalm water en waar niet te veel ander waterverkeer aanwezig is. Dit komt omdat golfjes kunnen zorgen voor instabiliteit en andere vaarders kunnen voor wat meer gevaarlijkere situaties zorgen. Met het juiste supboard is het als ervaren supper zelfs mogelijk om over de golven in de zee te suppen.

Op de meeste plekken is het gewoon toegestaan om te suppen, maar check altijd voor de zekerheid of dit bij jouw plek ook het geval is. In Nederland en de rest van Europa zijn veel suproutes al uitgeprobeerd door anderen. Wanneer je op de knop hieronder klikt, ga je naar de suproutes die wij voor jou hebben uitgezocht.

Bekijk suproutes

SUP routes in Nederland

Suppen is leuk in de natuur, maar ook in de stad! In verschillende steden kun je bijvoorbeeld suppen door de grachten. Favoriete routes van ons zijn: de Elfstedentocht op een sup afleggen, suppen in Giethoorn: het Venetië van Nederland, en op de sup door de natuur in de Biesbosch peddelen. Bekijk hier de leukste SUP routes van Happy Supper. Tip: kanoroutes zijn vaak ook heel geschikt om op de sup te volgen.

SUP routes in Europa

Wil je andere landen ontdekken vanaf je sup? Portugal staat bekend als hét supland van Europa! Eilandliefhebbers kunnen prachtig suppen langs de eilanden van Spanje en Griekenland. Ook Slovenië wordt veel getipt als sup-land, vanwege de magisch mooie meren en rivieren die het land te bieden heeft. Suppen in de bergen kun je het beste doen in Italië (bijvoorbeeld op het Gardameer), in Zwitserland (tip: de Klöntalersee), of in Oostenrijk (zoals de Klopeinersee).

Populaire sup routes en locaties

De leuke en mooiste sup routes

Waar kan ik een SUP huren?

Door heel Nederland vind je verschillende sup-verhuurders. Je kunt het beste zelf op zoek naar een verhuurder bij jou in de buurt. Het is goed om je van tevoren vast te informeren: welke soort sups worden er verhuurd, bijvoorbeeld alleen sups voor beginners of ook voor gevorderden? Kun je een wetsuit erbij huren, of moet je hier zelf voor zorgen? Worden er ook sup-lessen en workshops aangeboden, voor als je voor het eerst een SUP gebruikt?

Ben je al een gevorderde supper, maar wil je om wat voor een reden dan ook zelf nog geen SUP aanschaffen? Kijk dan eens op Peerby of mensen bij jou in de buurt hun board verhuren. Ook daarbij geldt natuurlijk: check of het board van goede kwaliteit is, voordat je het water opgaat! Bij deze verhuurders weet je zeker dat het goed zit:

Bekijk verhuur

POPULAIRE PLEKKEN OM JE SUP TE HUREN

Ik wil een sup board kopen, waar moet ik op letten?

Ga je een eigen SUP kopen, dan zijn verschillende factoren van belang bij je keuze. Bijvoorbeeld het het type board, het gebruik, en jouw niveau en gewicht. Zo vraagt kalm water om een ander soort supboard dan ruig water, en reageert een harde sup anders dan een opblaasbare sup. Wil je een stabiel board voor yoga op het water, of een gestroomlijnde sup waarop je hoge snelheden kunt behalen? De keuze is reuze!

Om het je zo makkelijk mogelijk te maken, hebben we een speciale supfinder ontwikkeld. Bepaal van tevoren welk bedrag jij maximaal wilt uitgeven, en vind het supboard dat het beste bij jou past! In de supfinder zie je bij elk board overzichtelijk aangegeven hoe goed de snelheid, stabiliteit, wendbaarheid en stijfheid is.

Supboard kopen

Opblaasbaar of hard?

Dit is de belangrijkste eerste keuze! Beginners kunnen het beste een opblaasbaar supboard aanschaffen, vanwege de stabiliteit en vriendelijke prijs. Een bijkomend voordeel: ze zijn eenvoudig mee te nemen en op te bergen. Ben jij een gevorderde supper? Kies dan voor een hard board: daarop kun je veel sneller over het water glijden en je techniek perfectioneren.

Welke type board?

Met de supfinder vind je voor verschillende categorieën de beste sups: voor yoga, voor touren of racen, voor golven of ruig water. Kun je niet kiezen, of weet je nog niet waar je je board allemaal voor wilt gebruiken? (Snappen we, want blijven experimenteren met je SUP is het leukste wat er is). Dan hebben we ook de beste all-round boards voor jou op een rijtje gezet.

Wat is mijn niveau?

De supfinder maakt onderscheid tussen beginner, advanced en professional. Kom je net kijken in de sup-wereld, dan ben je vanzelfsprekend een beginner. Je bent advanced als je regelmatig een tourtochtje maakt en al helemaal vertrouwd bent met het suppen. Ben je een beroepssporter of echte expert die graag een wedstrijdje doet? Bingo, dan hoor jij tot de professionals.

Wat is mijn gewicht?

Tot slot, zeker niet onbelangrijk: je gewicht. Het verschilt per board wat het maximale draaggewicht is. Voor eenpersoons SUPS varieert dit van 70 kilo tot 180 kilo. Dan zijn er ook nog tweepersoons supboards, waarbij je gezamenlijk niet meer dan 190 kilo kan wegen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd; daarom is er zelfs een zespersoons board, waar in totaal tot 650 kilo aan gewicht op kan!

Bekijk populaire SUP merken

De supfinder helpt je bij het vinden van jouw perfecte board

Heb je nog geen keuze gemaakt? Vul dan de supfinder in. De supfinder helpt jou bij het vinden van het juiste board. Je kunt hier aangeven welk type board je wil, wat je er mee wil doen en wat jouw niveau is. De supfinder zal jou dan een selectie boards geven die bij jou passen! Heb je na het invullen van de supfinder nog vragen? Neem dan contact met ons op of kom langs in onze showroom voor advies op maat!

SUP gear en kleding

Je kunt je SUP-ervaring verrijken met allerlei accessoires. Sommige daarvan zijn essentieel, zoals een veiligheidslijn (leash) die je veilig verbonden houdt met je board. Heb je een opblaasbare SUP, denk er dan aan om een pomp te kopen! Een elektrische pomp is extra fijn. Sommige accessoires zijn voor jouw veiligheid, zoals een restube of een zwemvest.

Dan zijn er ook nog allerlei andere handige snufjes, zoals een dry bag die je spullen droog houdt, een waterdicht telefoonhoesje om op je smartphone mee te nemen, of een soort klittenband waarmee je je peddel aan je board kunt bevestigen.

SUP accessoires kopen

Long john wetsuit

Als het zomers warm is, kun je lekker in je zwembroek of bikini op je SUP board stappen. Vanaf 18 graden zijn je hardloopkleren nog warm genoeg. Maar als het frisser is, of als je naar zee gaat, is een wetsuit nodig om je lichaam warm te houden! In principe volstaat elk soort wetsuit, maar wij raden een long john wetsuit aan. Dit is namelijk een wetsuit zonder armen (een soort overall) waarbij je je armen vrij hebt voor het peddelen.

Dry Bags

Ga je een klein stukje peddelen, dan hoef je niet per se spullen mee te nemen op je SUP. Maar ga je bijvoorbeeld een langere toertocht maken? Dan is het fijn als je wat spullen mee kunt nemen, waarbij je geen risico loopt dat het nat wordt. De oplossing is een waterdichte tas, oftewel een dry bag! In onze webshop vind je dry bags van 10 en 20 liter, die eenvoudig aan je SUP board te bevestigen zijn. Er zijn zelfs waterdichte rugzakken verkrijgbaar, als je dat fijner vindt.

Veiligheid

Onze gouden tip om het suppen zo veilig mogelijk te maken, is het gebruik van een Restube! Hoe voorzichtig je ook bent, op het water kunnen zich plotseling gevaren voordoen, zoals een sterke stroming of hoge golven. Een Restube kan een levensredder zijn. Dit is een klein en licht accessoire, dat je aan je zwemkleding vast kunt klikken. In geval van nood kun je aan het koortje trekken, en de Restube blaast zichzelf razendsnel op tot een soort reddingsboei. Zo kom je altijd weer boven water!

Je SUP board onderhouden

Er zijn een aantal basistips om je SUP board een zo lang mogelijke levensduur te geven. Til je board bijvoorbeeld altijd op en sleep het niet achter je aan: steentjes en zand kunnen voor schade zorgen. Of je nou een hard of een opblaasbaar board hebt: maak je SUP na gebruik áltijd goed schoon. Laat het board ook volledig opdrogen, voordat je het weer opbergt. Zo voorkom je dat er schimmels gaan groeien. Met een goede opbergtas voor je SUP verklein je het risico op krassen of andere schade.

Als je een opblaasbaar board hebt, heeft het onderhoud van je SUP in de zomer iets meer aandacht nodig. Belangrijk: pomp je SUP board bij hitte niet te vol op! Warme lucht zet namelijk uit. Is je bord helemaal vol met lucht, en zet de lucht zich nog verder uit, dan kunnen er scheuren ontstaan in de buitenste laag van je board. Ook bij het tijdelijk opbergen van je SUP board bij warm weer, is het verstandig om het SUP board niet volledig opgepompt te bewaren. Zo laat je wat ruimte over voor de lucht in het board om uit te zetten. Zet het board bovendien in de schaduw!

Je SUP schoonmaken

Je wilt natuurlijk niet dat je board beschadigd raakt door vuil of zout. Maak daarom na elk gebruik je SUP board schoon! Dat kan heel eenvoudig met zoet water en een microvezel doekje. Is een grondige poetsbeurt nodig? Gebruik dan groene zeep of standaard afwasmiddel. Er zijn twee plekken waar vuil zich extra snel kan ophopen: het ventiel en de vinbox. Controleer dit dus altijd dubbel. Zo blijft je SUP schoon en goed onderhouden.

Suppen in zout water

Het zout uit zeewater kan schade veroorzaken aan je board. Dat is de reden dat je altijd met zoet water je board moet schoonmaken! Denk er ook aan om je SUP tas en je wetsuit na gebruik af te spoelen met zoet water. Want wanneer er zout water tussen je rits komt, kan je rits al snel vast komen te zitten. Denk er tot slot ook aan om je andere accessoires, zoals je peddel, goed af te spoelen.

Lucht uitblazen

Laat je opblaasbare SUP board altijd helemaal leeglopen na gebruik. Hoe doe je dat? Simpel: druk het ventiel goed in en draai het naar beneden. Zo kan de lucht volledig ontsnappen. Daarna kun je het board oprollen, om te dubbelchecken of echt alle lucht uit het board is gelopen. Het leeglaten van je supboard kan lawaaiig zijn. Met een handige gadget, een ‘silent air remover’, kun je het geluid flink dempen.

Meer SUP inspiratie

Bekijk meer artikelen over suppen

Support medewerker 2

Neem contact op!

Schroom niet om contact met ons op te nemen. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van
9:00 uur tot 17:00 uur.

Wij zijn nu open!

© Copyright KICK WATERSPORTS NEDERLAND