Home > Foils

Foils

Ben jij al verslaafd aan het FOILEN? Met de minste windkracht kun jij al het water op met een Carbon Foil. Het zal je verbazen hoe stil en geruisloos jij door het water heen gaat met een FOIL. KICK kan niet meer zonder! Op deze pagina vind je de FOILS van het MERK Indiana. Dit is een Zwitsers skateboard en paddle board merk. Sinds een aantal jaren terug zijn zij zich helemaal gaan specialiseren in het FOIL surfen.

Ben jij al verslaafd aan het FOILEN? Met de minste windkracht kun jij al het water op met een Carbon Foil. Het zal je verbazen hoe stil en geruisloos jij door het water heen gaat met een FOIL. KICK kan niet meer zonder! Op deze pagina vind je de FOILS van het MERK Indiana. Dit is een Zwitsers skateboard en paddle board merk. Sinds een aantal jaren terug zijn zij zich helemaal gaan specialiseren in het FOIL surfen.

Kunnen we helpen?

Kom in contact met ons, we geven je vrijblijvend advies

+318 530 378 49
FILTERS
Foil type
1
1
2
1
1
Stock
4
Levertijd
1

Is foilen iets voor jou?

Misschien weet je nog niet eens wat het is: foils zijn namelijk vrij nieuw, maar ze kunnen wel eens dé toekomst van het surfen zijn! Een ‘foil’ is een lange, hydrodynamische vin, die je onder je board vast kunt schroeven. De foil heeft vleugels en is gemaakt van carbon, vrij licht materiaal. Dit zorgt ervoor dat je in het water heel weinig weerstand hebt – en soms zelfs boven het water uit zweeft!

Het bijzondere is: je kunt foilen op een speciaal foilboard, maar je kunt de foil ook onder verschillende andere boards monteren, zoals een supboard, een surfboard of kitesurfboard. Zo kun je wingfoilen op de wind, of foilen op golven. Dus: ben je als watersporter wel toe aan iets nieuws? Dan is foilen zeker iets voor jou!

IS FOILEN IETS VOOR JOU?

WING FOILEN

Twee vernieuwingen in de surfwereld in één! Wingfoilen is een nieuwe manier van surfen, waarbij je tot ongeveer een halve meter boven het water zweeft. Je houdt een wing vast, een soort vlieger die je vooruit drijft, en dankzij de foil heb je nauwelijks weerstand in het water. Het lijkt op windsurfen, maar dan met een veel vrijer gevoel. Voor echte durfals! Hier ontdek je meer over de sport wingboarden.

FOILEN OP GOLVEN MET POMP BEWEGINGEN

Foilen is ontstaan dankzij meestersurfer Laird Hamilton, die experimenteerde met verschillende soorten vinnen onder zijn surfboard. Zo kon hij golven rijden die je met een ‘gewoon’ surfboard niet kunt pakken. Want zodra het surfboard naar voren beweegt, tillen de vleugels van de foil de plank uit het water. Dit geeft extra energie en snelheid én er is minder wrijving, omdat het surfboard het water niet meer raakt. En geloof ons: dat is net zo gaaf als het eruit ziet!

POMP FOILSURFEN

FOIL VOOR JE SUP

Een foil is ook te combineren met een supboard! SUP foilen is ideaal voor water met kleine golven. Gebruik je peddel om snelheid te krijgen totdat de golf komt: zodra de kracht van het water je meeneemt, stop je met peddelen en begint de magie van de foil. Je stijgt boven het water uit en je kunt op je SUP de golven berijden. Hiervoor bestaan speciale foil supboards, die een stuk kleiner en wendbaarder zijn dan een normaal SUP board.

FOIL VOOR WAKEBOARDEN

Op een wakeboard vlieg je soms sowieso al boven het water uit, door de snelheid waarmee je aan een koord vooruit getrokken wordt. Stel je voor dat je weerstand in het water dan nog lager wordt door een foil onder je board… Je kunt bijna permanent boven het water uitzweven, hoge snelheden halen en gave sprongen uitvoeren!

FOIL VOOR KITESURFEN

Een foil geeft een enorme nieuwe boost aan je kitesurf-ervaring. Bij weinig wind, kun je dankzij de foil alsnog lekker kitesurfen. Bij veel wind, kun je nog sneller over het water scheren! Ook in de golven kun je kitefoilen. Er bestaan veel verschillende types foil voor onder je board, bijvoorbeeld speciaal bedoeld voor op de golven, of om snelheid mee te maken. Wij adviseren je graag!

HYDROFOIL

De volledige naam van een foil is ‘hydrofoil’. Een vleugel voor op het water! In Jip en Janneke-taal uitgelegd, werkt een foil net zoals een vliegtuig. De achtervleugel zorgt voor stabiliteit. De voorvleugel creëert de lift en tilt je omhoog. Dit is mogelijk dankzij de drukverschillen rond de vleugels die in het water ontstaan. De horizontale verbinding tussen de twee vleugels noem je de fuselage. Tot slot is er de verticale mast die de foil met je board verbindt.

WAAR KAN IK LEREN FOILEN?

Foilsurfen is nog een relatief nieuwe sport: foils zijn pas een paar jaar op het Nederlandse water te spotten. De eerste gebruikers moesten al doende zelf uitvogelen hoe je de foil kunt aansturen, misschien met behulp van wat online tutorials. Gelukkig wordt het steeds bekender, en daarmee poppen ook de eerste foillessen in Nederland op. Je kunt sneller op weg, als iemand je helpt met tips en instructies!

Het foilen zal je makkelijker afgaan als je sowieso al gewend bent op een watersportboard te staan. Natuurlijk zijn er ook nog afzonderlijke lessen voor bijvoorbeeld kitefoilen, wingfoilen of SUP-foilen. Je kunt het beste online op zoek naar de les en locatie die jou aanspreken! De lessen worden onder andere gegeven in Zandvoort, Kijkduin, Almere, Ouddorp en aan het Sneekermeer.

WAAR KAN IK EEN FOIL HUREN?

Natuurlijk kun je eerst een board met hydrofoil huren, voordat je tot aanschaf overgaat. Zo kun je uitproberen of het foilen iets voor jou is! Veel verhuurders bieden ook foil-lessen aan, zodat je eerst de kneepjes van het vak leert. Daarna kun je zelf nog even verder blijven foilen. Het is extra leuk als je meerdere dagen de tijd hebt. Dan kun je pas echt goed oefenen!

Een foil huren is ook een goede uitkomst wanneer je door het jaar heen weinig tijd hebt om te foilen. Het is zonde als je een prachtige hydrofoil aanschaft, die vervolgens meestal ligt te verstoffen in de kast. Maar aan de andere kant: als je een eigen foilboard hebt, geeft dat wel de vrijheid om te foilen wanneer je maar wilt. De keuze is aan jou.

IK WIL EEN FOIL KOPEN, WAAR MOET IK OP LETTEN?

Overweeg je een hydrofoil aan te schaffen? Gaaf! Zoals je inmiddels hebt gezien, is een foil een aanvulling op verschillende soorten watersporten. Voor elke sport bestaan er speciale foils. Besluit dus eerst met voor welke watersport je jouw foil gaat gebruiken. In onze webshop bieden wij aan: een kite foil, SUP foil, surf foil, wakeboard foil en een windsurf foil.

Ook binnen deze sporten bestaan er foils met verschillende doeleinden. Het materiaal en de vorm van de vleugel bepalen voor welk doel je de foil kunt gebruiken. Om een voorbeeld te geven: bij het kitesurfen heb je onder andere de keuze uit een freeride wing, surf wing of een high performance race wing. De keuze voor een foil is dus echt reuze. Hulp nodig? Kom langs in onze showroom of neem contact met ons op!

HET MATERIAAL VAN DE MAST

De mast is het verticale deel van de foil, dat de vleugel met je board verbindt. Het materiaal waarvan de mast gemaakt is, heeft invloed op de performance van je board. De goedkoopste masten zijn van aluminium. Deze zijn wat zwaarder, maar wel stevig. Daarnaast zijn er de duurdere carbon masten. De voordelen: carbon is lichter, dus het springen is gemakkelijker, het surfen voelt soepeler en je gaat iets sneller. Een carbon foil is echter wel fragieler dan aluminium. Profs gebruiken meestal carbon voor een optimale prestatie.

DE LENGTE VAN DE MAST

Je kunt kiezen voor een korte mast (50 tot 80 cm) of een lange mast (60 tot 100 cm). Een korte mast vliegt eerder boven het water uit en je hebt directer contact met de foil. Dat is fijn voor beginners, zo kun je goed oefenen en het foilboard onder controle krijgen. Ook kan het minder eng voelen, want je zweeft niet heel ver boven het water uit. Hoe langer de mast, hoe hoger boven het water je surft! Dit geeft niet alleen een avontuurlijk gevoel, maar je hebt ook minder kans dat golfjes ongewenst het board raken.

DE VORM VAN DE VLEUGEL

We legden het hierboven al uit: het gebruiksdoel van je foil is bepalend voor het type vleugel dat je kiest! Sommige vleugels zijn geoptimaliseerd voor wendbaarheid, andere foils zijn beter voor het behalen van hoge snelheden. Dat zorgt voor verschillen in stabiliteit en stevigheid. Gebruik daarom ook nooit een foil voor een ander watersportboard dan het bedoeld is, dat kan gevaarlijk zijn!

OPBLAASBAAR OF HARD BOARD?

Bij Kick Watersports verkopen we boards inclusief foils. Zo weet je zeker dat de foil en het board bij elkaar passen. We hebben opblaasbare en harde foilboards in het assortiment voor kitefoils, surffoils, supfoils, windfoils en wingfoils. Beginners kunnen starten met een opblaasbaar board, dat makkelijk mee te nemen en op te bergen is. Met een hard board kun je betere prestaties halen, dus dit is een aanrader voor professionals.

© Copyright Kick Watersports B.V.